Wat is Scouting?

Scouting één van de grootste jeugd- en jongerenorganisatie in Nederland en de grootste jeugd- en jongerenorganisatie wereldwijd! Scouting biedt een leuke en spannende vrijetijdsbesteding en voor ieder kind een veilige en leerzame speelomgeving en uitdagende activiteiten voor jongeren.

Scouting wereldwijd bestaat al sinds 1 augustus 1907, het eerste kamp werd gehouden op Brownsea Island. Dit kamp werd georaniseerd door Robert Baden-Powell. Scouting voor jongens begon in Nederland in de zomer van 1910, toen in enkele steden de eerste scoutinggroepen ontstonden. Tijdens de oorlog werd Scouting in Nederland verboden. Na de oorlog, in 1946, werd Scouting IJsselgroep opgericht! Geïnteresseerd in onze geschiedenis? Bekijk dan de geschiedenis van Scouting IJsselgroep.

Ontdek Scouting

Wat is Scouting nu precies? Deze vraag wordt vaak gesteld en is niet zomaar te beantwoorden. Scouting biedt namelijk ontzettend veel verschillende activiteiten. Precies die activiteiten waar de verschillende leeftijdsgroepen plezier in hebben, interesse voor tonen en graag willen doen. Alles draait om uitdaging en plezier. Scouts spelen op een verantwoorde manier en in een veilige omgeving. Om kwaliteit in het spel te brengen, zijn de activiteiten gebaseerd op de spelvisie van Scouting. Deze spelvisie gaat uit van de groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Dat biedt garantie voor jarenlang plezier bij uitdagende activiteiten.

Van welp tot roverscout

Scouting staat open voor iedereen, of je nu jong of oud bent. Al vanaf 7 jaar ben je welkom bij Scouting IJsselgroep. Bij Scouting wordt gewerkt met verschillende leeftijdsgroepen die speltakken worden genoemd. De jongste speltakken spelen hun spel in een thema. Het spelen in een thema prikkelt de fantasie en stimuleert de ontwikkeling van het kind.

Scoutingtradities

Iedereen kent het wel, de tradities van Scouting. De Scoutfit, het hijsen van de vlag en de verschillende kreten bij bijvoorbeeld het openen en sluiten. Al deze gebruiken hebben een bepaalde betekenis en horen bij Scouting. De gebruiken samen vormen een geheel, ze kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ze horen bij elkaar en vullen elkaar aan. Net als iedere Scoutinggroep hechten we waarde aan deze gebruiken, maar we interpreteren ze wel op een moderne manier. De tradities bestaan onder andere uit de volgende ceremoniën.

Openen en sluiten

Aan het begin van een opkomst wordt er officieel geopend. Na afloop wordt er ook gesloten. Iedere leeftijdsgroep doet dit op een eigen manier. De welpen "verstoppen zich in de Rimboe", naar het themaverhaal Junglebook dat ze volgen , heisen hun vlag en beloven daarna aan Akela (de teamleider van de welpen) dat ze hun best zullen doen. De scouts heisen hun speltakvlag en lezen dragen de wet voor. Ook de explorers openen en sluiten hun opkomst door het heisen van hun vlag. Het openen en sluiten geeft een symbolische grens weer: de grens waar het Scoutingspel begint eindigt.

Installeren

Je hebt een paar keer meegekeken en gespeeld bij een speltak en je besluit dat Scouting écht iets voor jou is. Je wordt lid van Scouting IJsselgroep, wat betekent dat je na een paar maanden geïnstalleerd zult worden als scout. De installatie, welke plaats vindt tijdens Sint Jorisdag, is een groot feest met allerlei leuke Scoutingactiviteiten. Na het doen van de belofte krijg je als echte scout het speltakteken en het installatieteken op je Scoutfit en je ontvangt een groepsdas. Nu hoor je echt bij de groep! Als geïnstalleerd scout ben je betrokken bij-, en voor langere tijd verbonden aan de groep.

Overvliegen

Als je op een gegeven moment te oud bent geworden voor een bepaalde speltak, en als programma's niet meer uitdagend genoeg zijn voor jouw leeftijd, dan is het tijd om over te vliegen. Overvliegen is op een feestelijke manier over gaan naar de volgende groep. Dit gebeurt ook meestal tijdens Sint Jorisdag, of aan het begin van een nieuw scoutingseizoen in september. Overvliegen van speltak gebeurt meestal met een driepoot of kabelbaan, je gaat dus ook echt de lucht in!