Scouting IJsselgroep heeft als doelstelling het bieden van een plezierige beleving van de vrije tijd aan kinderen en jongeren waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van hun persoonlijkheid. Dit brengen wij in de praktijk door onze kernwaarden toe te passen: outdoor, vrienden en tradities. Daarnaast maakt Scouting jongeren maatschappelijk actief en leren kinderen bij Scouting wat respect, zelfstandigheid en samenwerken betekent.

Outdoor

Als we bij Scouting IJsselgroep de keuze hebben om een dagje binnen te zitten of om naar buiten te gaan, dan is de keuze al snel gemaakt. We gaan gewoon naar buiten. Scouting IJsselgroep staat voor outdoor! Buiten spelen we het liefst een spel waarbij de kleren vies mogen worden. Daarvoor hebben je ouders tenslotte een wasmachine thuis staan. Tijdens andere outdooractiviteiten maken we een vuurtje, hakken hout, leren over de natuur, bouwen iets groots met houten palen of steigerbuizen, doen een smokkelspel of levend Stratego of leren iets waar je de rest van je leven nog profijt van hebt!

Vrienden

Scouting IJsselgroep kenmerkt zich door vriendschappen die worden gemaakt. Door vriendschappen ontstaat een prettige sfeer in de groep, waardoor scouting nóg leuker wordt! Er ontstaan vriendschappen voor het leven. Ook vinden wij belangrijk dat iedereen erbij hoort. Bij ons kenmerken vriendengroepen zich aan de diversiteit van individuen die erbij horen. Totaal verschillende mensen kunnen door één gemeenschappelijke interesse (scouting) toch vrienden voor het leven worden!

Tradities

Scouting IJsselgroep hecht veel waarde aan tradities. Niet omdat we ouderwets zijn, maar om te laten zien waar we vandaan komen. Dit is gewoon erg belangrijk. Denk bij tradities aan Sint Jorisdag, de afsluiting met een BBQ, openen- en sluiten, overvliegen, installaties, de boerenkoolmaaltijd of Sinte Dirk.

Sint Jorisdag

Ieder jaar rond 23 april vieren wij Sint Jorisdag. Deze dag is gewijd aan Sint Joris, die de draak versloeg en zo de middeleeuwse stad Silena bevrijdde van het kwaad. Daarom leggen wij ook ieder jaar een tulp bij de oorlogsgraven op de begraafplaats in Gorssel, om te herdenken dat deze soldaten ons ook van het kwaad bevrijd hebben. Na een overheerlijk bord macaroni volgt een kampvuur, waarbij familie, (oud)leden en andere belangstellenden uitgenodigd zijn. Tijdens dit kampvuur worden een paar kampvuurliedjes gezongen, het verhaal van Sint Joris verteld. Daarnaast vinden plechtigheden, zoals huldigingen en installaties plaats. Tijdens een installatie, ook weer zo’n traditie, word je als nieuw lid verbonden aan Scouting IJsselgroep: je hoort er nu echt bij!