Trots op Tradities

Iedereen kent het wel, de tradities van Scouting. De Scoutfit, het hijsen van de vlag en de verschillende kreten bij bijvoorbeeld het openen en sluiten. Al deze gebruiken hebben een bepaalde betekenis en horen bij Scouting. De gebruiken samen vormen een geheel, ze kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ze horen bij elkaar en vullen elkaar aan. Net als iedere Scoutinggroep hechten we waarde aan deze gebruiken, maar we interpreteren ze wel op een moderne manier.

Scouting IJsselgroep hecht veel waarde aan tradities. Niet omdat Scouting ouderwets is—integendeel zelfs. Tradities laten namelijk zien wat Scouting is en waar wij trots op zijn. Scouting IJsselgroep kent talloze tradities en gewoontes. Op deze pagina proberen we een aantal van de tradities en gewoontes uit te lichten.

Openen en sluiten

Aan het begin van een opkomst wordt er officieel geopend. Na afloop wordt er ook gesloten. Hierdoor is het voor leden erg duidelijk wanneer scouting begint én wanneer de opkomst is afgelopen. Iedere leeftijdsgroep doet dit op een eigen manier. De welpen "verstoppen zich in de Rimboe", naar het themaverhaal Junglebook dat ze volgen , heisen hun vlag en beloven daarna aan Akela (de teamleider van de welpen) dat ze hun best zullen doen. De scouts heisen hun speltakvlag en lezen dragen de wet voor. Ook de explorers openen en sluiten hun opkomst door het heisen van hun vlag.

Installeren

Je hebt al een paar keer meegedraaid met de groep en besluit lid te worden van de groep. Na een aantal maanden plezier te hebben gemaakt en al veel leuke activiteiten te hebben gedaan, is het tijd dat je echt wordt verbonden aan de groep. Scouting kent de traditie een nieuw lid van een speltak te installeren. Het installeren vindt eenmaal per seizoen plaats en is niet alleen voor de nieuwe leden van de groep maar ook voor nieuwe leden van een speltak. Je wordt dus geïnstalleerd als je bent ‘overgevlogen’ naar een oudere speltak en als je voor het eerst bij Scouting bent.
Bij de installatie doet de scout een belofte. De scout belooft dan zijn best te gaan doen voor de groep, iedereen te helpen en plezier te hebben in het Scoutingspel. Als de belofte is uitgesproken krijg je dan eindelijk de tekens voor op je Scoutfit en ten slotte wordt de groepsdas omgedaan. Vanaf de installatie hoor je echt bij de groep!

Sint Jorisdag

Ieder jaar rond 23 april vieren wij Sint Jorisdag. Deze dag is gewijd aan Sint Joris, die de draak versloeg en zo de middeleeuwse stad Silena bevrijdde van het kwaad. Daarom leggen wij ook ieder jaar een tulp bij de oorlogsgraven op de begraafplaats in Gorssel, om te herdenken dat deze soldaten ons ook van het kwaad bevrijd hebben. Na een overheerlijk bord macaroni volgt een kampvuur, waarbij familie, (oud)leden en andere belangstellenden uitgenodigd zijn. Tijdens dit kampvuur worden een paar kampvuurliedjes gezongen, het verhaal van Sint Joris verteld. Daarnaast vinden plechtigheden, zoals huldigingen en installaties plaats. Tijdens een installatie, ook weer zo’n traditie, word je als nieuw lid verbonden aan Scouting IJsselgroep: je hoort er nu echt bij!