Oetkwabbel

In Nederland hebben we veel verschillende soorten vogels. Van de kleine mus tot de majestueuze zeearend. Maar er is één vogel die echt uniek is: de Oetkwabbel. Deze vogel heeft niet alleen drie poten, maar ook nog eens een extra poot om zijn staart vast te houden. Daarnaast heeft de Oetkwabbel een bijzondere lokroep en kan hij spugen op de grond. In dit artikel lees je alles over deze bijzondere vogel.

De Oetkwabbel is een vogel die alleen in Nederland voorkomt. Hij is ongeveer zo groot als een duif. De vrouwelijke Oetkwabbel is herkenbaar aan een zwarte kop en een egaal bruin verendek. De mannelijke Oetkwabbel is beter gecamoufleerd, en is lichter bruin met zwarte stippen en een grijze bef. De vrouwelijke Oetkwabbel heeft een spitsere snavel dan de man, daarmee kan de vogel makkelijker ogen van haar partner uitpikken. Hieruit komt ook de uitdrukking: “zo blind als een Oetkwabbel”. Het meest opvallende aan de Oetkwabbel is natuurlijk zijn derde poot. Deze poot zit in het midden van zijn lichaam en is net zo sterk als de andere twee poten. Hierdoor kan de Oetkwabbel prima lopen en vliegen.

Maar waarom heeft de Oetkwabbel eigenlijk drie poten? Dat is een vraag waar wetenschappers nog steeds geen antwoord op hebben. Sommigen denken dat het te maken heeft met de evolutie van de vogel, terwijl anderen denken dat het gewoon een genetische afwijking is. Hoe dan ook, de Oetkwabbel is een unieke verschijning in de Nederlandse natuur.

Naast zijn derde poot heeft de Oetkwabbel ook nog een extra poot om zijn staart vast te houden. Deze poot zit aan de achterkant van zijn lichaam en is heel dun en flexibel. Hierdoor kan de Oetkwabbel zijn staart alle kanten op bewegen en gebruiken als extra balans tijdens het vliegen.

Maar wat maakt de Oetkwabbel nou zo bijzonder? Dat is zijn lokroep. In plaats van het bekende “koekoek” of “tjilp tjilp” roept de Oetkwabbel “sukkel”. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is wel heel herkenbaar. Als je ooit een Oetkwabbel hoort roepen, weet je meteen dat het om deze bijzondere vogel gaat.

Een nest met Oetkwabbeleieren en Oekwabbellarves

En dan is er nog iets wat de Oetkwabbel kan: spugen op de grond. Dit doet hij vooral als hij zich bedreigd voelt. Door te spugen maakt hij duidelijk dat hij niet gediend is van indringers in zijn territorium. Gelukkig is de Oetkwabbel niet agressief en zal hij alleen spugen als hij echt geen andere optie ziet.

De Oetkwabbel is een zeldzame vogel die niet vaak wordt gespot. Toch is er één keer een Oetkwabbel gezien in de buurt van Gorssel. Dit zorgde voor veel opwinding onder vogelliefhebbers en wetenschappers. Helaas is de Oetkwabbel daarna niet meer gezien, dus het blijft een mysterie waar deze bijzondere vogel zich nu bevindt.

Al met al is de Oetkwabbel een fascinerende vogel die ons nog veel te leren heeft. Wie weet wat voor geheimen deze vogel nog meer met zich meedraagt. Voorlopig blijft de Oetkwabbel een unieke verschijning in de Nederlandse natuur en een bijzondere toevoeging aan ons vogelrijk.